Novoročné predsavzatia vydržia ľuďom v priemere necelé dva týždne. Skúste si dať zdravé predsavzatia.

Dali ste si niekedy typické novoročné predsavzatie?

Schudnem!   Prestanem fajčiť!   Budem viac cestovať!   Budem cvičiť!   

Podarilo sa Vám splniť ho? Zrejme väčšina teraz nesúhlasne pokrúti hlavou. Poďme na to tentokrát inak.

Čo keby sme od nového roka začali jednoducho zdravšie žiť? Končiaci rok 2021 bol v mnohých smeroch náročný, preto si všetci prajeme jediné – ZDRAVIE!

Ako na to?

  1. Pozrite sa objektívne na svoj jedálniček

Pokiaľ chcete pre svoje zdravie niečo urobiť, pozrite sa na svoj jedálniček trochu kritickejšie. Čo všetko z toho, čo za deň zjete, je naozaj dobré pre Vaše zdravie? Existuje veľa trikov, ako začať jesť zdravo bez toho, aby ste museli hladovať. Namiesto sladkých dezertov siahnite radšej po ovocí. Skvelým variantom je aj sušené ovocie. Pri ňom si však dajte pozor na množstvo. Vymeňte kúsok koláča za orechy a vyprážané jedlá za pečené. Biele pečivo sa dá hodnotne nahradiť celozrnným pečivom a namiesto klasických príloh voľte zeleninu. Sú to malé kroky, ale Vaše telo a zdravie Vám poďakujú. Veď každá menej zdravá potravina sa dá nahradiť zdravšou a chutnou verziou.

  1. Zaveďte si spánkový rituál

Spánok je najúčinnejším spôsobom, ako počas dňa nakopnúť mozog aj telo. Dospelý človek by mal spať 7 – 9 hodín denne. Ak spíme denne menej ako 6 hodín dlhšie než tri mesiace, prináša to so sebou viaceré zdravotné riziká. Vyspať sa doružova má problém viacero ľudí. Preto si vo svojom živote zaveďte spánkovú hygienu, ktorá je kľúčová pre naše fyzické a mentálne zdravie a kvalitu života. Podľa nemeckých vedcov spánok dokonca výrazne reguluje imunologické procesy v tele.

Ako zlepšiť spánkový cyklus?

  • Počas dňa trávte viac času vonku, na dennom svetle.
  • Buďte fyzicky aktívni, na čo stačí aj polhodinka chôdze denne.
  • Počas dňa to nepreháňajte s kofeínom.
  • Na večeru uprednostnite ľahko stráviteľné jedlá.
  • Vstávajte a zaspávajte v rovnakom čase.
  • Pred spaním sa venujte relaxačným aktivitám, snažte sa nemyslieť na povinnosti.
  • Ak ste veľmi vyčerpaní, doprajte si toľko spánku, koľko telo potrebuje.
  1. Voda je život, doprajte si ju

Žiadne zdravšie predsavzatie sa nezaobíde bez dostatočného príjmu tekutín. Primeraný pitný režim pomáha obličkám filtrovať krv od nečistôt, zvyškov odumretých buniek a patogénov. Voda tvorí viac ako polovicu našej telesnej hmotnosti. Smelo môžeme tvrdiť, že v nej doslova pláva každá bunka nášho tela. Pitie dostatočného množstva vody pomáha krvi prenášať dostatok kyslíka do všetkých buniek v tele, čo ma za následok lepšiu kondíciu po celý rok. Stačí sa len dostatočne napiť každý deň.

  1. Osvojte si vďačnosť ako životný štýl

Život je 10 % toho, čo sa nám stane a 90 % toho, ako na to zareagujeme. Mnohé veci, ktoré sa nám v živote dejú jednoducho ovplyvniť nevieme. Prečo sú však naše reakcie na mnohé situácie nie dvakrát príjemné? Čo takto to skúsiť z opačnej strany? V nepríjemných situáciách si treba uvedomiť, že aj keď sa život nevyvíja tak, ako by sme chceli, vždy existuje niečo, za čo treba byť v živote vďační, čo nám prináša šťastie a spokojnosť. A z toho treba čerpať. Osvojiť si vďačnosť za to čo máme, je skvelý koncept, ako žiť spokojne a naplno.

Ako na to?

Skúste si ráno tesne po zobudení spomenúť na 3 veci, za ktoré ste v živote vďační. Môžu to byť aj bežné maličkosti, ale aj tie Vám môžu navodiť príjemný pocit. A čo Vás počas dňa viac nabudí, ako pozitívne ráno?

  1. Otužujte

Skvelým spôsobom, ako si posilniť nielen telo ale aj ducha je otužovanie. Nie je náhoda, že otužovanie sa v posledných rokoch stáva fenoménom.  Každý organizmus sa dokáže prispôsobovať podmienkam vonkajšieho prostredia. Je pravda, že sme túto prirodzenú vlastnosť do istej miery stratili práve kvôli vysokému štandardu. Pohodlie si často spájame so zdravím, skutočnosť je však iná, pretože naše obranné mechanizmy pri pohodlí lenivejú. Práve otužovanie prinavracia organizmu stratené schopnosti, podporuje imunitu, prechladnutia nebudú také časté a ich priebeh bude omnoho ľahší a kratší.

Pre začiatok je dobré si uvedomiť, že začínať treba postupne ale pravidelne. Spočiatku úplne stačí, ak si budete umývať tvár, ruky či nohy vo vlažnej až mierne studenej vode. Postupne je dobré pokračovať rýchlou studenou sprchou (30 sekúnd, neskôr 1 minúta a dlhšie). Prvé výsledky sa dostavia po pár týždňoch, kedy človek zistí, že vydrží v studenej vode stále dlhšie a začne vnímať blahodarné účinky otužovania. Vždy je však podstatné počúvať svoje vlastné telo a robiť len to, čo telo dovolí.

Predsavzatia nefungujú, fungujú ciele

Novoročné predsavzatia vydržia ľuďom v priemere necelé dva týždne. Podľa Statistic Brain Research Institute iba 9 % ľudí svoje plány v novom roku aj zrealizuje. Prečo je to tak?

Samotné predsavzatia nefungujú. Funguje dávať si ciele a ísť si za nimi. Častokrát to znamená vyjsť zo zabehnutých koľají a zmeniť svoje návyky. Nad svojimi predsavzatiami sa preto zamyslite a skúste si konkrétnejšie stanoviť cestu, ktorá Vám pomôže v ich naplnení. Pri zdravších predsavzatiach je cieľ jasný. Byť zdravý nielen na tele aj na duchu.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh