Kráľovná obilnín - ryža

Vedeli ste, že na svete existuje viac ako 8-tisíc druhov ryže? Aj v našich predajniach si môžete vyberať z viacerých typov, prečítajte si niečo o rozdieloch medzi nimi, a tiež pár tipov, ako jednotlivé druhy ryže pripravovať.

Ryža patrí medzi najrozšírenejšie plodiny ľudstva a je základnou potravinou pre vyše polovicu celej planéty. Pestuje sa najmä na terasovitých poliach Ázie, ale aj v Brazílii, USA či v Egypte. Kedysi dávno sa ryžu pokúšali pestovať aj Slováci, podnebie však nebolo dostatočne vyhovujúce, preto v tom nedokázali pokračovať.

Na Slovensku patria medzi obľúbene typy ryže najmä basmati, arborio, jazmínová ryža alebo parboiled. Vo svete nájdete aj červenú, fialovú, čiernu alebo indiánsku. Každý typ ryže je vhodný na niečo iné, vyžaduje si osobitný prístup a dobu varenia.

Za kráľovnú je všeobecne považovaná ryža basmati, známa svojou špecifickou vôňou. Od tej sa odvíja aj jej názov, ktorý v preklade z čínskej reči znamená „voňavá“. Táto ryža zostáva aj po uvarení sypká a ľahká, vďaka čomu je vhodná ako príloha k rôznym jedlám či šalátom. Medzi jej hlavné výhody patrí najmä jej rýchla príprava, ryža basmati je totiž uvarená za cca 10 minút.

Ak si doma radi pripravujete krémové rizoto, iste poznáte ryžu arborio. Ide o guľatozrnný druh ryže, ktorý sa pestuje v Taliansku. Obsahuje veľké množstvo škrobu, vďaka čomu zostáva po uvarení lepivá s kašovitou štruktúrou. Okrem rizota sa perfektne hodí aj na prípravu mliečnej ryže. Na rozdiel od ostatných sa táto ryža vopred neumýva.

K jedlám s omáčkou je vhodná jazmínová ryža, ktorá sa pestuje v Thajsku. Táto aromatická ryža je rozpoznateľná svojou kvetinovou či ovos pripomínajúcou vôňou, ktorá však nemusí pasovať k akémukoľvek jedlu. Po uvarení je veľmi podobná ryži basmati, má však lepivejšiu konzistenciu.

Z nelúpanej ryže, pôsobením vysokotlakovej pary, vzniká ryža parboiled. Para zabezpečuje pretlačenie rozpustených vitamínov a minerálov z povrchových vrstiev do vnútra zrnka. V obilnine pri tomto procese dôjde k zmene štruktúry škrobu, na základe čoho je táto ryža aj po uvarení tvrdšia. Získate tak sypkú nelepivú prílohu s dvojnásobne vyšším obsahom minerálnych látok ako pri klasickej bielej ryži. Okrem toho je ľahko stráviteľná a má nízky glykemický index.

Tip na záver: Ak vám zostal v chladničke kúsok nedojedenej ryže, skúste ju usmažiť. Jednoduchým opražením suchšej ryže a zeleniny získate perfektnú večeru, do ktorej si môžete podľa chuti pridať vajíčka, mäso alebo opražené tofu. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh