Jar začína bylinkami

Je naozaj najvyšší čas zabudnúť na hotové koreniace zmesi, ktoré často vidíme na pultoch predajní. Tie často obsahujú veľa soli a glutamanu. Rozvoňajte si kuchyňu čerstvými bylinkami, ktoré sú bohaté na vitamíny, obzvlášť na vitamín C a na minerály – železo, magnézium, fosfor a vápnik. Bylinky obsahujú minimum kalórií a chuť potravín len jemne podporia bez toho, aby chuť výrazne menili. Skvelé nie? Tu je teda náš výber toho najlepšieho, čo Vám ochutí jedlo aj život.

Bazalka

Kráľovná talianskej kuchyne, ktorá patrí k najviac aromatickým koreninám v Európe. Výborne vyznieva v kombinácii s cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Tvorí hlavnú ingredienciu známej talianskej omáčky pesto, ktorá sa najčastejšie používa k cestovinám. Vďaka jej krásnej vôni ju možno pridať takmer ku každému receptu. Navyše podporuje chuť do jedla. Na pestovanie je nenáročná, môžete ju vysadiť v exteriéri ale aj v interiéri. Dôležité je chrániť ju pred mrazom a vetrom.

Tymian

Patrí k bylinkám s najvýraznejšou vôňou. Aby sa rozvinula jeho vôňa, potrebuje teplo. Tymian má veľké zdravotné benefity – zmierňuje zápaly, má dezinfekčné účinky a pôsobí blahodarne na zažívacie problémy. Je dokonalou prísadou do rôznych marinád. Skúste zopár vetvičiek tymianu použiť pri varení cestovín – tú arómu si zamilujete. Tymianová vňať sa zbiera po začiatku kvitnutia. Vňať sa krátko pred rozkvitnutím pokosí a vo viazaničkách sa rýchlo usuší.

Rozmarín

Je stredomorská bylina výrazne aromatická. Preto sa odporúča rozmarín zmiešať s inými bylinkami a používať v menšom množstvo. Tak jedlo nielen krásne rozvonia ale aj ochutí. Hodí sa do polievok, šalátov, ku grilovaným jedlám či rybám. Obzvlášť sa hodí práve ku grilovaniu, kde sa zvykne čo-to pripáliť, a práve rozmarín tento nežiaduci efekt eliminuje. V minulosti sa rozmarín pestoval na dedinách pri každom dome, pretože bol považovaný za kvet lásky a vernosti.

Majorán

Na trávenie ťažkých jedál má liek majorán. Majorán záhradný nachádza využitie v paštétach, pri jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Podporuje trávenie a odbúravanie tuku.  Obsahuje viacero vitamínov, minerálov a telu prospešných látok ako vápnik a železo.

Žihľava

Žihľava je zaujímavá pre vysoký obsah vitamínu C, látok znižujúcich krvný cukor a vysoký krvný tlak. Práve táto burina je skvelá pre jarnú regeneráciu organizmu. Preto sa často odporúčajú kúry žihľavovým čajom, ktorý sa pije neosladený. Konzumovať žihľavu nás mohli naučiť naše staré mamy, ktoré ju pridávali posekanú do šalátov či polievok.

Pažítka

Túto bylinku často nachádzame v nátierkach, omáčkach alebo polievkach. Používa sa vždy čerstvá, pretože varením stráca chuť a vitamíny. Obsahuje množstvo vitamínu C a karotén. Podporuje trávenie a chuť do jedla. Táto bylinka by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Jej pestovanie je jednoduché a zvládne ho naozaj každý. Rastlina nezaberie veľa miesta a počas celej sezóny poskytuje dostatok čerstvej a chutnej vňate na dochucovanie či ozdobovanie jedál.

Medvedí cesnak

Podľa legendy je medvedí cesnak prvou potravou, ktorú skonzumuje medveď, keď sa prebudí zo zimného spánku. Okrem výbornej korenistej chuti je preslávený najmä vďaka jeho liečivým účinkom. Výrazné detoxikačné účinky, pomoc pri žalúdočných problémoch, kŕčových žilách, bolestiach hlavy či úprava vysokého krvného tlaku, to sú len niektoré z nich. Medvedí cesnak môžete konzumovať priamo bez tepelnej úpravy, ako prílohu k chlebu s maslom, môžete ho pridať do šalátov, polievok a všade tam, kde zvyčajne používate bežný cesnak. Obľúbenou pochúťkou je pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa výborne hodí k cestovinám.

 

Zopár praktických tipov na záver

  • Bylinky je možné používať nielen čerstvé ale aj sušené alebo mrazené.
  • Krájajte ich ostrým nožom a do pokrmov ich pridávajte tesne pred podávaním. Teplom strácajú vitamín C.
  • Pred zmrazením je potrebné čerstvé bylinky umyť a usušiť papierovou servítkou. Potom ich posekajte a vložte do nádoby na ľad a dajte zmraziť.
  • Kúpené bylinky vydržia čerstvé v chladničke cca 2 – 3 dni.
  • Na pestovanie byliniek je vhodné slnečné miesto.
  • Každá bylinka by mala mať vlastný kvetináč.
  • Bylinky zalievajte pravidelne, no pozor na korene. Tie by nemali stáť vo vode.

Ak vlastné bylinky nemáte a chcete si jedlo dochutiť zdravšou koreniacou zmesou, v našom sortimente pre Vás máme dochucovadlo s morskou soľou bez glutamanu. Naozaj stojí za vyskúšanie. 

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh