Skutočné zdravé mlieko

Mlieko bolo od pradávna považované za veľmi cennú potravinu, jeho dobrá povesť bola však v priebehu posledných rokov častokrát spochybnená. Pozrime sa teda spoločne na to, ako to vlastne je. Je mlieko zdravé alebo nie?

Názory odborníkov sa zhodujú v tom, že pre zdravého človeka mlieko nepredstavuje problém. Naopak, poškodiť môže skôr ľuďom, ktorí majú alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu na mliečny cukor zvaný laktóza. V skutočnosti sa odhaduje, že pravú alergiu majú len približne 3 % ľudí, u ktorých je potrebné vylúčiť kravské mlieko z jedálnička a nahradiť ho iným zdrojom bielkovín. O to častejší je výskyt laktózovej intolerancie, ktorá bola indikovaná u približne 14 % obyvateľstva.

Pre zdravých ľudí je však mlieko veľmi dôležitou zložkou potravy, ktorá organizmu zabezpečí cenné látky. Ide najmä o mliečne bielkoviny, ktoré stoja za bezchybným rastom a vývinom svalovej hmoty. Veľmi dobre stráviteľnou zložkou mlieka je mliečny tuk. Z 12 hlavných mastných kyselín sa iba 3 podieľajú na tvorbe rizikového LDL cholesterolu, ostatné sa podieľajú na znižovaní telesného tuku. Okrem týchto látok obsahuje mlieko aj sacharid laktózu, ktorá je tiež ľahko stráviteľným a dobrým zdrojom energie, vitamíny A, D, E a K, minerálne látky a množstvo enzýmov a biologicky aktívnych látok.

Nie je však mlieko ako mlieko a rovnako ako pri iných potravinách, aj pri mlieku platí, že prvoradý je správny výber. Dnes máme na výber množstvo druhov mlieka, z ktorých niektoré sú zbavené tuku či upravené tak, aby mali dlhú trvanlivosť, vysokopasterizované a iné. Zorientovať sa tak v pestrej ponuke rôznych druhov mlieka a mliečnych výrobkov preto nemusí byť jednoduché. Pri tejto príležitosti by sme vám radi opäť pripomenuli vzácne vlastnosti mlieka Boo Milk, ktoré sme pre vás vyvíjali niekoľko rokov.

Boo Milk sa od ostatných mliek odlišuje najmä svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami, kvalitou a chuťou porovnateľnou s čerstvým mliekom, ktoré pili naše staré mamy. Ide o nehomogenizované plnotučné mlieko s 8 pôvodnými mliečnymi kultúrami a neupravovaným obsahom tuku v bio kvalite. Ďalšou zaujímavosťou je vrátenie najdôležitejších mliečnych kultúr probiotického charakteru do šetrného nízko pasterizovaného mlieka, vďaka  čomu obsahuje Boo Milk viac než 30 miliárd mliečnych kultúr na jeden liter. Práve vďaka nim toto mlieko významne podporuje imunitný systém, a to všetko na prírodnej báze.

Veríme, že sme vás súhrnom vyššie uvedených informácií presvedčili a inšpirovali k tomu, aby ste si po príchode domov naliali k Medzinárodnému dňu mlieka pohár tohto cenného prírodného nápoja. Ak na vás v chladničke žiadne mlieko nečaká, zastavte sa u nás a ochutnajte Boo Milk, za ktorého kvalitou si pevne stojíme!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh