Jemný krém z jarného póru, bieleho vína a špenátu so strateným vajíčkom a čerstvým kôprom

Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • 600g póru
  • 2 väčšie očistené zemiaky
  • 200g čerstvého špenátu
  • 1l zeleninového vývaru alebo vody
  • 150ml šľahačkovej smotany Fresh
  • 150ml bieleho vína
  • olivový olej
  • morskú soľ
  • čierne korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80g masla Fresh
  • 4 vajcia
  • 100ml vínneho octu
  • 100g kyslej smotany Fresh
  • štipku sušeného alebo čerstvého tymianu
  • menšiu hrsť čerstvého kôpru

Postup

Pór rozrežeme po celej dĺžke a dôkladne ho umyjeme pod tečúcou studenou vodou. Cesnak spolu s pórom nakrájame na menšie kúsky a speníme na rozohriatom masle spolu s trochou olivového oleja a tymianu. Osolíme, okoreníme a pridáme biele víno, ktoré necháme dôkladne odpariť, aby sa všetok prebytočný alkohol odparil.

Pridáme nakrájané zemiaky, podlejeme vývarom, šľahačkovou smotanou a necháme variť približne 20 minút.

Medzitým si pripravíme stratené vajíčka. V hrnci privedieme do varu 500ml vody spolu s vinným octom. Ak je voda vriaca, pomocou varechy vytvoríme vír, do ktorého vyklepneme vajíčko a varíme na miernom ohni približne 2 minúty.

Dbáme nato, aby voda príliš nevrela, aby sa vajíčko nerozbilo. Po uvarení vajce vyberieme, osušíme papierovou utierkou a dáme bokom.

Do uvarenej polievky pridáme listový špenát a rozmixujeme na hladký a jemný krém. Ak je krém príliš hustý, pridáme vývar, dochutíme soľou a čiernym korením.

Hotový krém podávame v miske, pridáme stratené vajíčko, nasekaný čerstvý kôpor a pokvapkáme olivovým olejom.

Želám dobrú chuť!

Vyhľadať predajňu Fresh