-rc-770x390_t1699972621.jpg)
Zdravie pod škrupinkou
Vajíčka patria medzi obľúbené suroviny najmä pri príprave raňajok. Tento častý ranný rituál má svoj dôvod, vajíčka totiž dodajú potrebnú dávku energie a pomôžu zvýšiť výkon počas celého dňa. Aké výživné látky prijíma človek spolu s vajíčkom a ako je potrebné vajíčka konzumovať, aby nedošlo k neznehodnoteniu ich pozitívnych účinkov, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Zdraviu prospešné látky
Pri vajíčku je dôležité konzumovať ako bielok, tak aj žĺtok. Ten totiž obsahuje viac ako 90% vápnika a železa. Ľuďom, ktorým železo chýba pomôže k zmierneniu únavy či bolesti hlavy. Navyše železo, ktoré žĺtok obsahuje je v najlepšie spracovateľnej forme, ktorú potraviny môžu ponúknuť. Bielok zas ukrýva vzácne bielkoviny, ktoré tvoria až polovicu jeho objemu. Patria do skupiny bielkovín, ktoré najviac ovplyvňujú rast svalstva ľudského tela.
Ak patríte k skupine ľudí, ktorí sa pri vajíčkach pozastavujú nad ich obsahom cholesterolu, mali by ste vedieť, že dávka cholesterolu v jednom vajíčku nemá na zdravé telo žiadny negatívny dopad. V jednom vajci priemernej veľkosti nájdeme približne 185 mg cholesterolu, zatiaľ čo ľudské telo vyprodukuje denne priemerne 1500 mg. V prípade, že zvýšime konzumáciu zdravých tukov, naše telo produkciu zníži. Zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť tomu počet skonzumovaných vajíčok by teda mali iba ľudia, ktorí už problémy s vysokou hladinou cholesterolu majú.
Prečo je podstielkový chov lepší?
Ako pri ľuďoch, tak aj sliepkach záleží na životnej úrovni, od ktorej závisí kvalita samotného vajíčka. Vzhľad vajíčok z klietkového chovu síce môže byť rovnaký ako pri podstielkovom, avšak ich nutričná hodnota je omnoho nižšia. Sliepky chované v podstielkovom chove majú väčšiu voľnosť a k pohodliu im prispieva aj podstielka zo slamy bez prítomnosti klietkových mreží. Ako protihodnotu za humánny prístup poskytujú sliepky vajíčka s vyššími výživnými hodnotami. V našich predajniach Fresh Plus nájdete jedny aj druhé a dokonca aj vajíčka prepeličie, ktoré sú z hľadiska biochemických vlastností ešte cennejšie.
Odborníci na výživu radia konzumovať vajíčka radšej varené ako smažené na tuku. Nevhodnou kombináciou sú vajíčka s údeninou či slaninou, ktorý zvyšuje príjem nezdravého tuku a s tým spojenú hladinu cholesterolu. K vajíčkam radšej zvoľte veľa zeleniny, prípadne celozrnný chlieb. Dobrú chuť!
Prečítajte si aj
FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie
...viac
Nakúpte pohodlne pri tankovaní
Nakúpte pohodlne pri tankovaní
FRESH mini teraz nájdete aj na čerpacích staniciach Dalioil
Máte naponáhlo, potrebujete natankovať, a zároveň by sa
...viac
Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie
Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa
...viac
Radosť z pestovania aj bez záhrady
Ako si dopestovať vlastné vitamíny a potešiť zrak?
Mať vlastnú záhradku je sen mnohých. Ale čo ak bývate v byte, bez kúska pôdy?
...viac