Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj múka, ktorú si dnes mnohí chcú pripraviť sami doma. Prečo? Múka mletá doma si zachováva viac živín, je čerstvejšia a viete presne, z čoho bola vyrobená. O výhodách domáceho mletia múky a výnimočnej obilnine zvanej kamut, sme hovorili v predchádzajúcom článku. Dnes si bližšie predstavíme ľahko a cenovo dostupné suroviny, z ktorých sa dá doma namlieť múka.
Ryža
Ryžová múka je ľahko stráviteľná a taktiež bezlepková. Môžete ju použiť na zahusťovanie, pečenie alebo ako súčasť cestíčka na vyprážané jedlá. Múka vyrobená z lúpaných zŕn ryže má jemnú textúru, neutrálnu chuť a je univerzálna. Celozrná múka vyrobená z nelúpanej ryže, obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov a jej chuť je jemne orechová. Výhodami ryžovej múky je jej univerzálnosť a ľahká kombinácia s inými múkami, dlhá trvanlivosť (pri správnom skladovaní na suchom mieste) a je vhodná pre rôzne diéty ako bezlepková, vegetariánska a vegánska.
Cícer
Cícerová múka je široko využívaná najmä na prípravu falafelu, humusu alebo plochých chlebov. Má prirodzene jemne orieškovú chuť, čo ju robí obľúbenou v rôznych kuchyniach, najmä v indickej, blízkovýchodnej, stredomorskej a v moderných zdravých receptoch. Táto múka je bohatá na bielkoviny: Obsahuje vysoký podiel rastlinných bielkovín, čo je ideálne pre vegánov a vegetariánov. Múka z cíceru je bohatá na mikronutrienty. Obsahuje železo, horčík, fosfor, vitamíny skupiny B (najmä B6) a antioxidanty. Má vysoký obsah vlákniny, nízky glykemický index a je taktiež bezlepková.
Ovsené vločky
Ovsená múka sa pripravuje pomletím ovsených vločiek alebo celých zrniek. Je ideálna na pečenie zdravých koláčov, muffinov alebo sušienok. Je obľúbená v zdravej výžive, najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny, beta-glukánov, komplexných sacharidov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Napriek tomu, že ovos je prirodzene bezlepkový, múka a mleté vločky môžu obsahovať stopy lepku, ak neboli spracované v bezlepkovom prostredí. Pre celiatikov je dôležité používať certifikovanú bezlepkovú ovsenú múku.
Kukurica
Kukuričná múka je vyrobená z jemne pomletých zŕn kukurice a patrí medzi najobľúbenejšie bezlepkové múky aj pre svoju cenovú dostupnosť. Kukurica sa môže zomlieť na hladkú múku, ktorá je vhodná na pečenie alebo zahusťovanie, alebo na hrubší krupicový variant, vhodný na prípravu tradičných jedál, kaší a polenty. Masa harina je špeciálny druh kukuričnej múky, ošetrený vápennou vodou, používa sa na prípravu tortíl a tamales. Kukuričná múka je bohatá na sacharidy, minerály, vitamíny a vlákninu.
Pohánka
Pohánková múka je bezlepkový variant s miernou zemitou chuťou. Pohánková múka je bohatá na bielkoviny, má vysoký obsah vlákniny, minerály a vitamíny. Je vhodná na pečenie palaciniek, chleba, sušienok, koláčov, muffinov alebo ako prídavok do zmesí. V stredoeurópskej kuchyni sa často používa na prípravu tradičných jedál, ako sú pohánkové halušky, kaše alebo lokše.
Amarant
Múka je vyrobená z mletých semien amarantu, rastliny, ktorá je považovaná za pseudocereáliu, podobne ako pohánka. Amarant je starodávny druh rastliny, ktorý sa v tradičných kuchyniach používal už pred tisíckami rokov. Múka z amarantu je bohatá na živiny a používa sa najmä v bezlepkovej výžive. Okrem vysokého obsahu bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov je bohatá aj na antioxidanty, ako sú tokoferoly a flavonoidy, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi.
Hrach
Hrachová múka je múka vyrobená z jemne mletých sušených hrachových zŕn. Je to veľmi výživná a bohatá múka, ktorá sa používa nielen v tradičných receptoch, ale aj v modernej zdravej výžive. Je obľúbená najmä v bezlepkových diétach a vegetariánskych alebo vegánskych jedlách, keďže poskytuje kvalitný rastlinný zdroj bielkovín. Má nízky glykemický index, vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Je výborná na prípravu náhrad za vajcia (rozmiešajte múku s vodou a vytvorte cesto).
Kokos
Kokosová múka je múka vyrobená z dužiny kokosu, ktorá sa najprv suší a potom sa jemne melie na prášok. Tento proces zachováva väčšinu výživových látok a vlákniny z kokosu, čo robí kokosovú múku veľmi výživnou alternatívou k bežným múkam. Je obľúbená v zdravej výžive, najmä pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú, paleo alebo keto diétu. Okrem bielkovín, vlákniny a minerálov má nízky glykemický index a je bohatá na zdravé tuky.Vďaka svojej schopnosti absorbovať veľké množstvo tekutín je ideálna na prípravu vlhkého pečiva.
Orechy a semienka
Orechy ako mandle, lieskovce alebo vlašské orechy, sa môžu pomlieť na jemnú múku. Rovnako aj semienka ako sezam, ľan alebo slnečnica. Tieto druhy múky sa zvyčajne používajú ako prídavok do receptov, pretože majú vysoký obsah tuku.
Ako doma mlieť múku?
Na domáce mletie budete potrebovať kvalitný mlynček. Existujú ručné aj elektrické mlynčeky, z ktorých každý má svoje výhody. Ručný mlynček je lacnejší a ekologickejší, no vyžaduje viac času a námahy. Elektrický je rýchlejší a vhodný na pravidelné používanie.
Mletie vlastnej múky otvára dvere do sveta čerstvých a prírodných ingrediencií. Skúste si vybrať svoju obľúbenú surovinu a experimentujte s chuťou a textúrou. Výsledky vás určite prekvapia!
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac