Tipy ako využiť sezónu sliviek

Do Európy sa dostala ešte v 14. storočí a odvtedy pestovatelia vyšľachtili mnoho odrôd.

Niektorí ju výslovne pestujú na kvalitný slivkový lekvár, iní z nej robia kvas na pálenku. V tomto čase je ich sezóna. Okrem toho, že sa jedia bez akejkoľvek úpravy, pretože je v nich množstvo vitamínov, dajú sa zavárať, ale aj použiť do rôznych sladkých i slaných jedál.

Klasikou sú slivkové gule alebo kysnutý koláč s drobenkou. My sme pre vás pripravili pár netradičných receptov. Dobite sa nimi na konci leta energiou.

V zime oceníte pečený čaj zo sliviek. Upravené ovocie sa skladuje vo fľašiach na zaváranie. Potom stačí odobrať lyžicu ovocia a zaliať ju horúcou vodou.

Na pečený čaj zo sliviek budeme potrebovať: 1 kg sliviek, 1 kg čiernych ríbezlí (môžu byť aj mrazené), 1,2 kg cukru, 5 klinčekov, 125 ml rumu a lyžičku mletej škorice.  Odkôstkované slivky nakrájame na štvrtiny. Zmiešame s ríbezľami a nasypeme na veľký plech. Pridáme cukor, klinčeky a škoricu a zmes premiešame. Rúru rozohrejeme na 200 °C a všetko pečieme asi 30 minút. Počas pečenia občas premiešame. Po upečení vmiešame rum. Vyberieme klinčeky a ovocie naložíme do uzatvárateľných fliaš. Ešte horúce prevrátime a necháme pomaly chladnúť. Takto pripravené ovocie vydrží asi rok.

Slivky sa vynikajúcu hodia aj do šalátu. Na jeho prípravu potrebujeme, 2 baby rímske šaláty, 4 - 5 sliviek a 2 lyžice slnečnicových semienok. Na zálievku budeme potrebovať  2 lyžice extra panenského olivového oleja, 2 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy, 1 lyžice balzamikovej redukcie, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku hrubozrnnej horčice, strúčik cesnaku, morskú soľ a mleté čierne korenie.  Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a necháme odležať. Na suchej panvici si opražíme semienka slnečnice. Do misy natrháme šalát, pridáme slivky nakrájané na tenké plátky. Šalát polejeme zálievkou a posypeme opraženými semienkami.

Kombinácia maku a sliviek je určite vynikajúca. Hoci gazdinky robia bublaninu na začiatku leta, v tomto období si môžete pochutnať na makovej so slivkami. Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly a zvládnu ho aj staršie deti. Nepotrebujete žiadny mixér, iba jednu misu, v ktorej pripravíte v priebehu pár minút cesto. Na jeho prípravu cesto potrebujeme ako mierku hrnček s objemom 250 ml. Pripravíme si 1 hrnček mletého maku, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 0,5 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka.  K tomu ešte 2 vajcia a jeden prášok do pečiva.  Sypké suroviny premiešame, prilejeme tekuté a pridáme vajcia. Všetko premiešame metličkou a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.  Na vrch navrstvíme slivky nakrájané na menšie kúsky. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C.

Vyskúšajte aj slivkovú čokoládu, na prípravu ktorej potrebujeme 2 kg zrelých sliviek, ktoré poriadne rozvaríme na hustú kašu. Prepasírujeme, aby sme sa zbavili šupiek. Do zmesi pridáme asi pol kilogramu cukru a 200 g kvalitného kakaa. Všetko dobre rozmixujeme. Horúcu zmes dáme do fliaš, zavrieme a necháme vychladnúť obrátené hore dnom. Slivkovú čokoládu môžeme použiť napríklad na potretie koláča, alebo k slivkovým guliam. Vynikajúca je aj samostatne – na maškrtenie.  Vtedy si do nej môžeme primiešať vanilkový alebo škoricový cukor.

Prečítajte si aj

FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie ...viac

Nakúpte pohodlne pri tankovaní
Nakúpte pohodlne pri tankovaní FRESH mini teraz nájdete aj na čerpacích staniciach Dalioil Máte naponáhlo, potrebujete natankovať, a zároveň by sa ...viac

Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie
Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa ...viac

Radosť z pestovania aj bez záhrady
Ako si dopestovať vlastné vitamíny a potešiť zrak?  Mať vlastnú záhradku je sen mnohých. Ale čo ak bývate v byte, bez kúska pôdy? ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh