Stará dobrá pohánka

Trojhranné, tmavohnedé zrnká pohánky poznali už naše prastaré mamy, ktoré z nich pripravovali sýtu kašu, vhodnú na nakŕmenie hladných krkov chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Dnes túto plodinu vyhľadávajú ľudia, ktorým zdravý životný štýl nie je ľahostajný. Napriek tomu, že bola pohánka dlho považovaná za obživu chudobných, vo vnútri svojich zŕn skrýva veľké bohatstvo.

Prečo je pohánka výnimočná?

Pohánka je cennou potravinou najmä kvôli obsahu rutínu, označovaného ako vitamín P, ktorý ochraňuje steny ciev, reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol, stimuluje účinok vitamínu C a adrenalínu, a preto sa odporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom. Okrem toho v nej nájdete vlákninu, vitamíny B1, B2, E, C a minerálne látky, ako sú vápnik, fosfor, draslík, železo alebo zinok, ktorý pomôže k zdraviu vašich nechtov a vlasov. Pohánka má ešte dva veľké benefity. Prvým z nich je jej silná zásaditosť, vďaka ktorej pomáha acidobázickej rovnováhe. Druhým je jej bezlepkové zloženie, ktoré poteší nejedného človeka s intoleranciou na lepok.

Ako ju pripraviť?

Pohánku môžete pripraviť mnohými spôsobmi - najjednoduchšie na spôsob ryže. Pred varením ju krátko prepláchnite a na 1 diel pohánky pridajte 1,5 dielu vody. Pohánku povarte 3-6 minút a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Podľa chuti ju môžete dosoliť, okoreniť a podávať ako prílohu.

V kuchyni ju môžete využiť aj ako závarku do polievok, variť z nej kašu alebo rizoto, v ktorom ňou nahradíte ryžu. Je tiež vhodnou surovinou pre všetkých uponáhľaných ľudí, výborne totiž chutí uvarená s restovanou zeleninou, mäsom alebo dokonca s bryndzou. Konzumovať sa dá aj bez tepelnej prípravy na sladko, stačí, ak ju zmiešate s jogurtom a necháte cca 30 minút postáť. Do jogurtu pridajte orechy, semená alebo čerstvé ovocie a máte pripravené chutné a zároveň výživné raňajky.

Ak ste do svojho jedálnička pohánku doteraz nezaraďovali, odporúčame s tým začať. Vaše telo sa vám iste poďakuje.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh