Skladovanie potravín v lete

Vysoké teploty a vlhkosť majú veľmi zlý vplyv na trvanlivosť potravín. Ovocie, zelenina ale ja chlieb podliehajú rýchlejšie skaze. Potraviny je v lete nutné rýchlejšie konzumovať a nerobiť si priveľké zásoby.

 

Už pri nákupe potravín si všímajte veľmi dôležitý údaj - Spotrebujte do... Pre zákazníka je to vari najdôležitejší údaj. Vyznať sa v pojmoch "spotrebujte do" či "minimálna trvanlivosť" môže byť ťažké. Dátum, ktorý je uvedené hneď za formulkou "spotrebujte do", je skutočne hraniční deň, kedy surovinu musíme spotrebovať, potom totiž podlieha skaze. S týmto údajom je výrobca nútený jasne popísať aj podmienky skladovania, ktoré musia byť dodržané.

 

Údajom "minimálna trvanlivosť" sa označujú predovšetkým potraviny, ktoré sa tak rýchlo nekazia - napr. konzervy, nápoje, cestoviny, sušienky a pod. Potraviny s prekročenou lehotou minimálnej trvanlivosti sa môžu ďalej predávať, ak sú zdravotne nezávadné, oddelené od ostatných a zreteľne označené. Nálepka AKCIA alebo ZĽAVA naozaj nestačí.

 

Potraviny vždy nakupujte len z dobrého a overeného zdroja. Všímajme si, či obaly nie sú poškodené, ako sú dodržiavané základné hygienické predpisy v predajni, či ovocie nemá porušenú šupku a pod.

 

Pri väčších nákupoch je vhodné použití termotašku, ktorá zaistí udržanie teploty pri prevozu. Nikdy nenechávajte nákup dlhší čas v aute, kde sa môže teplota vyšplhať aj nad 50 °C.

 

Asi najproblematickejšie je v tomto letnom čase skladovanie pečiva. Vo igelitovom či mikroténovom vrecúšku rýchlo zvlhne a splesnie. Tak isto na skladovanie nie sú vhodné rôzne chlebníky. Zo všetkých babských rád sa najviac osvedčilo skladovanie pečiva v bavlnenom kúsku látky, napríklad v čistej utierke. Tátotiž absorbuje prebytočnú vlhkosť a zároveň udržiava chlieb či pečivo dlhšie čerstvé.

 

Čo sa týka zeleniny, vedzte, že zeler vydrží dlhšie, ak ho zabalíte do alobalu a uskladníte ho v priehradke na zeleninu. Mrkva, hlávkový šalát či brokolica by sa mali dostať do chladničky čo najrýchlejšie. Z ananásu by sme mali odrezať vrchnú časť, otočiť ho naopak. Hneď ako si všimnete, že nejaká zelenina začína hniť, okamžite ju vyhoďte. V tomto čase určite kupujte iba toľko zeleniny alebo ovocia, čo viete spotrebovať.

 

Do chladničky určite nepatria banány, cibuľa, zemiaky, cesnak, paradoxne aj paradajky a uhorky. Paradajky pôsobením chladu začínajú byť mdlé a múčne, uhorky zase strácajú vodu a chuť. Obe tieto potraviny by sme mali uskladňovať na chladom a suchom mieste, napríklad v komore či na kuchynskej linke.

Prečítajte si aj

FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie ...viac

Nakúpte pohodlne pri tankovaní
Nakúpte pohodlne pri tankovaní FRESH mini teraz nájdete aj na čerpacích staniciach Dalioil Máte naponáhlo, potrebujete natankovať, a zároveň by sa ...viac

Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie
Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa ...viac

Radosť z pestovania aj bez záhrady
Ako si dopestovať vlastné vitamíny a potešiť zrak?  Mať vlastnú záhradku je sen mnohých. Ale čo ak bývate v byte, bez kúska pôdy? ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh