Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie

Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa alebo farebných špízov, jedno je isté – grilovanie je o radosti, spoločnom čase a dobrej nálade. A keď sa k tomu pridá aj zdravší prístup, nemusíme mať výčitky ani po treťom kúsku.

Grilovanie nemusí byť len o mäse

Zabudnite na predstavu, že na gril patria len klobásky a mastné krkovičky. Skúste to tento rok inak – odľahčene, farebne a stále chutne:

  • Zeleninové špízy – paprika, cuketa, šampiňóny, červená cibuľa a cherry paradajky sa na grile menia na hotový festival chutí.
  • Grilovaný syr – halloumi alebo slovenský oštiepok sú výbornou alternatívou nielen pre vegetariánov. Pridajte k syru brusnicovú omáčku a grilovaný gurmánsky zážitok je na svete.
  • Tofu alebo tempeh – výborne sajú marinádu a sú skvelou voľbou pre vegetariánov.
  • Kukuričné klasy – stačí plátok masla, štipka soli a máte dokonalú prílohu.

Marinády, čo nezaťažia

Zdravšie grilovanie začína už pri marináde. Vyhnite sa ťažkým omáčkam plným cukru a konzervantov a skúste si pripraviť napríklad jednu z týchto alternatív:

  • Olivový olej + citrón + bylinky (rozmarín, tymian, oregano)
  • Jogurtová marináda s cesnakom a limetkou
  • Medovo-horčicová verzia s kvapkou balzamikového octu

Mäsožrúti s rozumom

Ak nechcete mäso vynechať, siahnite po kuracích prsiach, morčacine alebo rybách, ktoré sú ľahšie stráviteľné než bravčovina. Grilovaný losos či pstruh sú chutné, výživné a neodolateľne voňajúce varianty.

Nezabúdajte na prílohy

Čo by to bolo za grilovačku bez príloh? Vymeňte ťažké majonézové šaláty za:

  • Quinou so šalátom, uhorkou a fazuľovými strukmi
  • Cestovinový šalát s cherry paradajkami, rukolou a olivami
  • Tabbouleh z bulguru alebo kuskusu s čerstvými bylinkami

Kimchi a fermentovaná zelenina – tajní pomocníci pri trávení

Ak chcete podporiť trávenie pri grilovaní a zároveň si obohatiť tanier o niečo výnimočné, siahnite po kimchi alebo inej fermentovanej zelenine. Prečo? Obsahuje prospešné baktérie (probiotiká), ktoré pomáhajú črevám spracovať ťažšie jedlá.

  • Je plná vlákniny a vitamínov, najmä C a K.
  • Príjemne osvieži a zvýrazní chute mastnejších alebo bielkovinových jedál.

Kimchi a pickles tak dodajú grilovačke moderný nádych a zároveň podporia vaše trávenie. Stačí malá porcia vedľa mäsa a budete prekvapení, aký rozdiel to spraví.

Dezert z grilu? Samozrejme!

Aj sladké môže byť zdravé. Nebojte sa experimentovať a skúste napríklad grilovaný ananás, broskyne alebo banány s kúskom horkej čokolády alebo s mrazeným bielym jogurtom a medom. Lahodné, rýchle a bez výčitiek.

Grilovanie nemusí byť synonymom ťažkého jedla a výčitiek. So správnym výberom surovín, štipkou kreativity a dobrým svedomím si môžete užiť každý letný večer naplno. Pripravte si chutné jedlo, pozvite rodinu, priateľov alebo susedov a vychutnajte si grilovanie, ktoré vám dopraje radosť – bez výčitiek.

Prečítajte si aj

Nakúpte pohodlne pri tankovaní
Nakúpte pohodlne pri tankovaní FRESH mini teraz nájdete aj na čerpacích staniciach Dalioil Máte naponáhlo, potrebujete natankovať, a zároveň by sa ...viac

Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie
Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa ...viac

Radosť z pestovania aj bez záhrady
Ako si dopestovať vlastné vitamíny a potešiť zrak?  Mať vlastnú záhradku je sen mnohých. Ale čo ak bývate v byte, bez kúska pôdy? ...viac

Nákupný zoznam, ktorý zatočí s jarnou únavou!
Potraviny, ktoré vám dodajú energiu... Jarná únava je bežným javom, ktorý mnohých z nás postihuje v období prechodu zo zimy do ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh