Rozmrazovanie potravín

Ako správne rozmrazovať potraviny?

Mrazenie potravín je obľúbeným spôsobom ich skladovania, predlžuje trvanlivosť a spomaľuje aktivitu enzýmov. Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí si týmto spôsobom vytvárajú zásoby,  zbystrite pozornosť. Zhromaždili sme pre vás zopár rád, akým spôsobom rozmrazovať jednotlivé druhy potravín.

Rozmrazovanie mäsa

Mäso patrí k položkám, ktoré ľudia zmrazujú najčastejšie. V mrazničke najdlhšie vydrží celé kura alebo morka, ktorú tu môžete uchovať až po dobu jedného roka. Ak však kura alebo morku rozporcujete, ich životnosť sa skráti na cca 9 mesiacov. Najideálnejším spôsobom rozmrazovania mäsa je jeho postupné rozmrazovanie v chladničke, kde sa postupne premení na chladené. Ďalším možným spôsobom je namočiť mäso do studenej vody. Jednou z možností aj aj rozmrazovanie pomocou mikrovlnnej rúry, nesmiete však zabudnúť nastaviť funkciu pomalého rozmrazovania, inak by pri mäse došlo k jeho znehodnoteniu.

Rozmrazovanie ovocia

Pri ovocí netreba zabúdať na to, že niektoré jeho druhy na mrazenie nie sú vhodné. Ide napríklad o hrozno či jablká, ktoré obsahujú veľa vody. Ideálne je bobuľovité ovocie, ktoré viete následne využiť pri pečení, príprave raňajok alebo smoothie. Ovocie by sa však nemalo konzumovať v mrazenom stave, takéto ovocie nemá svoju typickú arómu, navyše zaťažuje tráviaci systém. Pri procese rozmrazovania je potrebné mať na pamäti, že čím rýchlejšie prebehne, tým sú menšie straty vitamínu C. Ovocie odporúčame rozmrazovať v sklenenej alebo porcelánovej mise pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke.

Rozmrazovanie zeleniny

Či si kupujete mrazenú zeleninu v obchode alebo si ju zmrazujete doma, zelenina si zachová najoptimálnejšiu chuť a výživové hodnoty ak ju varíte priamo v mrazenom stave. Rozmrazujte ju iba v prípade, že potrebujete zeleninu pred varením upraviť.

Správne uchovávanie a následná príprava potravín je dôležitá najmä v letných mesiacoch, kedy na ich kvalitu výrazne vplývajú vyššie teploty. Myslite preto na naše rady a doprajte potravinám vo vašej kuchyni poctivú a správnu prípravu na ich spracovanie.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh