Niektorí z nás ju vnímajú ako burinu, ktorá im kazí záhradku, iní zas ako všeliek, ktorý nám príroda voľne ponúka. Dobre známa rastlinka, púpava, bola totiž po stáročia uznávaná za svoje liečebné účinky nielen americkými Indiánmi, ale aj starovekými Grékmi. Tí používali najmä mlieko z jej stoniek na liečbu očných zápalov a púpavovú šťavu v boji proti únave. Pri púpave však platí, že všetky jej časti, od koreňa až po kvety, sú jedlé a liečivé.

Liečivé účinky

Rastlina s výraznými žltými kvetmi obsahuje vitamíny A, B, C a tiež minerály, ako je draslík, sodík, vápnik a železo. Je tiež neoceniteľným zdrojom chlorofylu. Medzi jej liečivé účinky patrí najmä pomoc pri trávení, pri prečisťovaní obličiek, v boji proti únave a celkovej slabosti organizmu. Konzumáciou púpavy si zvýšite chuť do jedla a zlepšíte svoju pleť v prípade, že máte problémy s akné. O koreni z púpavy sa dokonca vraví, že má protirakovinové účinky. Vďaka tomu prebiehajú vo svete viaceré výskumy liekov na boj s touto zákernou chorobou, ktoré využívajú práve koreň tejto liečivej rastliny.

Púpava a jej využitie v kuchyni

Pri púpave sa najčastejšie konzumujú jej surové listy s vysokým obsahom vitamínu C a mierne horkastou chuťou, ktorá výborne doplní šaláty alebo prílohy k jedlu. Jedlé kvety púpavy môžete využívať pri zdobení akéhokoľvek jedla či koláčov. Pre doplnenie výživných látok a detoxikáciu organizmu si môžete uvariť aj čaj z púpavových listov v pomere 2 ČL sušených listov na 2 dcl vody.

Našim tipom v rámci prípravy na letné mesiace je domáci púpavový sirup. Na výrobu tohto výborného osvieženia na teplé dni potrebujete len zopár ingrediencií. Recepty sú rôzne, najčastejšie ide o púpavové kvety, citrón a kryštálový cukor. Pre ešte lepšiu kvalitu výsledku odporúčame použiť prírodný trstinový cukor v bio kvalite, ktorý nájdete na našich pultoch pod značkou Fresh Bio. Rovnaký postup prípravy platí tiež pri varení púpavového medu, rozdiel je len v dĺžke varenia.

Zber púpavy môže byť  v týchto dňoch príjemnou aktivitou pre celú rodinu. Držíme vám palce pri jej využití a budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše tipy.

Prečítajte si aj

Zostaňte hydratovaní: Potraviny, ktoré dodajú telu vodu.
Voda tvorí približne 60 % ľudského tela a podieľa sa na takmer každej fyziologickej funkcii – od regulácie telesnej teploty, cez transport živín, až po správnu ...viac

Ako spoznáte, že BIO je naozaj BIO? Tu je praktický návod.
BIO produkty podliehajú nariadeniam podľa platnej legislatívy EÚ a zákonom Slovenskej republiky. Zorientovať sa v týchto pravidlách však môže byť ...viac

Čo znamená označenie BIO?
Možno ste si už všimli malé zelené logo v tvare listu na obale niektorých potravín. Znie to dobre, ale čo presne znamená „BIO“? A prečo sú ...viac

FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh