-rc-770x390_t1699972844.jpg)
Prispôsobenie jedálnička obdobiu
Kým nám zima nepovie definitívne „Zbohom!“ je nanajvýš dôležité prispôsobiť tomuto obdobiu náš jedálniček. Nejde o výrazné zmeny, stačí prispôsobiť skladbu používaných surovín. Naše telo potrebuje dodať najmä vitamíny a antioxidanty, ktoré mu počas obdobia krátkych dní s nízkym počtom slnečných lúčov chýbajú. Viete, ktoré potraviny sú v zime najdôležitejšie?
Koreňová zelenina
Ide o najprirodzenejšiu formu prijímania vitamínov vo forme zeleniny. Túto zeleninu požívali v zimnom období aj naši predkovia. Ide totiž o druh zeleniny, ktorú dokázali z leta zazimovať. Koreňová zelenina má vyšší stupeň odolnosti, preto je oveľa ťažšie zničiť jej živiny varením. Výborná je napríklad cvikla, známa aj ako krvavé zlato, vďaka svojim vysokým antibiotickým a antiseptickým účinkom. Vyznačuje sa aj vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov, je významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K.
Ružičkový kel
Hoci ho nájdete na pultoch počas celého roka, práve v zime je jeho pravá sezóna. Zaraďujeme ho k vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si zachoval svoje výživné látky a telo absorbovalo vitamín A, je vhodné kombinovať ružičkový kel s olivovým olejom.
Ovsené vločky
V zime je pre naše telo ich najvýznamnejšou zložkou kyselina listová, okrem nej tiež celý rad vitamínov, ktoré obsahujú. Navyše, v kombinácii so spomínanou zeleninou sa menia na dokonalú bielkovinovú náhradu mäsa.
Bielkoviny a tuky
Najmä pri varení zeleniny je dobré pridať maslo alebo iný tuk na záver, ktorý pomôže zelenine dodatočne aktivovať jej vitamíny. Telo potrebuje tiež množstvo bielkovín, ktoré najefektívnejšie získate zvýšením príjmu červeného mäsa, kozích syrov, vajíčok alebo jogurtov s vyšším percentom tuku.
Zamyslite sa aj vy nad zložením vašich receptov, ktoré rodine pripravujete a myslite na nše slová pri najbližšom nákupe na dobrý zimný obed či večeru.
Prečítajte si aj
Ochutnajte mlieko, aké sa pilo kedysi - Boo Milk s kazeínom A2
Vrátiť sa späť k tomu, čo bolo kedysi prirodzené – to je nová misia značky Boo Milk, ktorú už poznáte a máte radi.
V auguste tohto roka
...viac
Zostaňte hydratovaní: Potraviny, ktoré dodajú telu vodu.
Voda tvorí približne 60 % ľudského tela a podieľa sa na takmer každej fyziologickej funkcii – od regulácie telesnej teploty, cez transport živín, až po správnu
...viac
Ako spoznáte, že BIO je naozaj BIO? Tu je praktický návod.
BIO produkty podliehajú nariadeniam podľa platnej legislatívy EÚ a zákonom Slovenskej republiky. Zorientovať sa v týchto pravidlách však môže byť
...viac
Čo znamená označenie BIO?
Možno ste si už všimli malé zelené logo v tvare listu na obale niektorých potravín. Znie to dobre, ale čo presne znamená „BIO“? A prečo sú
...viac