
Omrzel vás vyprážaný karfiol? Máme pre vás zdravšie alternatívy!
Karfiol vraj prvýkrát ochutnali už starí Egypťania, do pravidelného jedálnička sa však dostal až počas stredoveku. Ide o bielu kapustovitú zeleninu, ktorá je vynikajúcim zdrojom nízko kalorického draslíka, vitamínu C a E, ale aj vitamínu B12, ktorý stimuluje rast buniek a červených krviniek. Pravidelne by ho mali konzumovať najmä reumatici, karfiol totiž obsahuje špecifické látky, ktoré tlmia zápalové procesy v tele. Karfiol má močopudné účinky, je preto vhodný v rámci prevencie alebo liečby pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom.
V našich kuchyniach sa karfiol pripravuje najčastejše „na mozoček“ alebo vyprážaním. Možností, ako si karfiol pripraviť chutne a najmä zdravšie, je však oveľa viac. Základnou úpravou karfiolu je jeho blanšírovanie. Takýmto spôsobom spracovania si karfiol zachová najlepšiu chuť, následne je vhodný ako príloha alebo pripravený na ďalšie použitie. Pri blanšírovaní zalievame karfiol vriacou vodou, povaríme 3 minúty a následne prudko ochladzujeme v ľadovej vode.
Tento blanšírovaný karfiol môžete ďalej využiť napríklad na prípravu rôznych zeleninových šalátov. Ku karfiolu odporúčame najmä zelenú zeleninu, ako je napríklad mladá fazuľka alebo brokolica, ktorú tiež vopred zblanšírujeme. Zeleninu zalejeme zálievkou z medu, horčice a olivového oleja a chutný šalát je na stole.
Ak vám karfiol, ktorý máte doma trocha povädne, no vy patríte rovnako ako my k zástancom nevyhadzovania potravín, odporúčame vyskúšať karfiolové placky. Postup ich prípravy je rovnaký ako pri ostatných zeleninových plackách. Karfiol nasekaný na drobno zmiešame s vajíčkom a trochou múky, prípadne ďalšími surovinami, ktoré máme v plackách radi, napríklad s petržlenovou vňaťou. Zdravšou alternatívou vyprážania je upečenie placiek v rúre.
Posledným tipom je karfiolový krém, pri ktorom je základom úspechu dobrý vývar. Pripravujeme ho z karfiolu a pár kusov zemiakov, ktoré krém dostatočne zahustia.
Ak ste si v našom článku prišli na svoje a radi by ste niektorý z tipov vyskúšali, príďte si k nám nakúpiť ešte dnes!
Prečítajte si aj
Zostaňte hydratovaní: Potraviny, ktoré dodajú telu vodu.
Voda tvorí približne 60 % ľudského tela a podieľa sa na takmer každej fyziologickej funkcii – od regulácie telesnej teploty, cez transport živín, až po správnu
...viac
Ako spoznáte, že BIO je naozaj BIO? Tu je praktický návod.
BIO produkty podliehajú nariadeniam podľa platnej legislatívy EÚ a zákonom Slovenskej republiky. Zorientovať sa v týchto pravidlách však môže byť
...viac
Čo znamená označenie BIO?
Možno ste si už všimli malé zelené logo v tvare listu na obale niektorých potravín. Znie to dobre, ale čo presne znamená „BIO“? A prečo sú
...viac
FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie
...viac