Objavte 7 tipov, ako zaradiť do jedálnička viac zeleniny

Zelenina je dôležitou súčasťou našich jedálničkov. Je plná minerálov, vitamínov a antioxidantov, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu tela. Hoci ovocie a zelenina patria k najzdravším pokrmom, máme v ich spotrebe čo doháňať. Priemerný Slovák totiž v skonzumuje ročne 104,7 kg zeleniny a 60,5 kg ovocia. A hoci je ich spotreba aktuálne vyššia ako pred desiatimi rokmi, za odporúčanými hodnotami odborníkov v oboch prípadoch Slováci zaostávajú. V prípade zeleniny je priemerná ročná spotreba nižšia ako odporúčaná o 18 %, v prípade ovocia dokonca až o 37 %.

S konzumáciou zeleniny to býva spravidla horšie ako s konzumáciou ovocia. Zeleninu často odmietajú malé deti, niekedy dokonca aj dospelí. Mnohí, ktorí problém so zeleninou nemajú, si myslia, že jej konzumujú dostatok. Avšak jedna paradajka nakrájaná pri raňajkách určite nespĺňa dostatočný denný príjem zeleniny.

Naučme sa zeleninu konzumovať denne. Urobíme tak niečo pre svoje zdravie a to sa teda naozaj nedá odmietnuť.

Ako začať jesť viac zeleniny?


1. Pridajte zeleninu do smoothie či domácich štiav

Ak máte radi ovocné smoothie či šťavy, neváhajte si do nich pridať čerstvú zeleninu. Nápoj s ňou bude rovnako chutný, prevažne so sladkým ovocím zeleninu ani neucítite. Špeciálne listová zelenina môže tvoriť základ každého smoothie nápoja. Nebojte sa, špenát, šalát či kel naozaj v nápoji cítiť nebudete. Listovú zeleninu stačí skombinovať so sladkým banánom a chutný, výživný nápoj je na svete. Takouto cestou sa dá skonzumovať naozaj obrovské množstvo zeleniny. Za vyskúšanie stojí aj kombinácia mrkvy a cvikly spolu s jablkom.

2. Nahraďte ňou prílohy

Dobrý spôsob, ako zvýšiť podiel zeleniny vo svojom jedálničku, je nahradiť klasické prílohy ako sú zemiaky či ryža, zeleninou. Nemusí sa vždy jednať len o šalát. Na výber je okrem šalátov aj pečená zelenina alebo zelenina pripravená na pare. Pripravte si chutné zeleninové špízy alebo nahraďte klasické špagety nastrúhanou cuketou, tekvicou alebo mrkvou.

3. Použite zeleninu ako surovinu do koláčov

Možno to neznie dobre ale zelenina je naozaj skvelou ingredienciou do koláčov a dezertov. Zelenina v kombinácii s ostatnými surovinami vytvorí chutný a vôbec nie nudný dezert. Vyskúšať môžete cuketu či baklažán, ktoré cestu dodajú vláčnosť alebo do koláča pridajte cviklu, ktorá sa postará o krásnu farbu. V kombinácii s čokoládou sa jedná o zaručene skvelé recepty. Za vyskúšanie stojí aj mrkva či bataty, ktoré cesto osladia.

4. Skryte zeleninu do rôznych pokrmov

Zeleninu nemusíme chrúmať len v čerstvých šalátoch. Vieme ju zakomponovať takmer do každého receptu. Napríklad namiesto klasickej praženice pripravte radšej omeletu, do ktorej najemno nakrájate papriku alebo pridáte lístky špenátu. Zeleninu môžete zakomponovať do omáčok alebo ju pridajte do mäsových guliek či fašírok. Skvelou voľbou je napríklad zeleninový wrap, ktorý je v dnešnej kuchyni naozaj v kurze. Ak máte radi ázijskú kuchyňu použite namiesto klasickej tortilly ryžový papier.

5. Pizza zo zeleniny? Dobrý nápad

Nie je žiadnou novinkou, že pizzu možno pripraviť aj zo zeleniny. Vyskúšajte zdravšie variácie pizzového cesta. Chutia úžasne a sú naozaj jednoduché na prípravu. Na cviklovú pizzu Vám bude stačiť cvikla, voda, múka, droždie, olej a soľ. Dokonca si cesto môžete pripraviť aj bez múky a droždia, stačí zmiešať cuketu, vajce a strúhanú mozarellu.

6. Pripravte zeleninové polievky

Posledným ale účinným spôsobom, ako začať jesť viac zeleniny, je pridať ju do polievok. Krémové polievky môžete pripraviť z brokolice, tekvice, hrášku, mrkvy, špenátu, cukety... Pridajte do krémových polievok rastlinnú smotanu a chutný obed je na svete.

7. Začnite deň so zeleninovou nátierkou

Aj nátierky sú miestom, kam zelenina jednoznačne patrí. Zdravšie zeleninové nátierky nenápadne pridajú do vášho jedálnička potrebné vitamíny.

Náš tip: Skvelú nátierku z pečenej tekvice a slaného syra si môžete pripraviť podľa receptu známeho šéfkuchára Juraja Hrušku. Recept nájdete na našom webe.

 

Obohaťte svoj jedálniček o zeleninu a o dávku dôležitých vitamínov a minerálov je postarané. Nebojte sa experimentovať. Niektoré druhy zeleniny v jedle vôbec nemusia vyniknúť, iné jedlu dodajú farbu alebo zaujímavú chuť. Zelenina je naozaj všestranná a každý kulinársky tip stojí za vyskúšanie.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh