Mrazom sušené ovocie

Ak ste už niekedy ochutnali mrazom sušené ovocie, jeho intenzívnu chuť ste si isto zamilovali. Tá však nie je jediným benefitom, ktorý táto lahôdka ponúka. Sušenie ovocia mrazom alebo odbornejšie povedané, lyofilizácia, je najšetrnejším a najprirodzenejším spôsobom jeho konzervovania. Okrem toho dokáže perfektne zachovať nutričné hodnoty, vitamíny a iné dôležité látky nachádzajúce sa v ovocí. Samotný proces sušenia mrazom však nie je žiadnou prevratnou novinkou, tento spôsob využívali už peruánski Inkovia alebo južní Američania, ktorí takto skladovali zemiaky.

Ako prebieha proces sušenia mrazom?

Pre proces lyofilizácie sa používa hlboko mrazené ovocie, ktoré je šokovo zmrazené do dvoch hodín po zbere. Na základe toho dochádza len k minimálnej degradácii vitamínov. V iných prípadoch sa vitamíny z ovocia najčastejšie strácajú najčastejšie kvôli príliš zdĺhavému skladovaniu alebo iným formám konzervovania. Šokovo zmrazené ovocie následne putuje do lyofilizačnej komory s teplotou v rozmedzí od -60°C až po -80°C a tlakom zníženým na úroveň  vákua. Po 48 hodinách sublimácie a odparovania vody vzniká výsledný produkt. Ovocie, ktoré si zachovalo chuť, prirodzenú štruktúru, lákavú farbu, neodolateľnú arómu a takmer identickú veľkosť. Okrem toho v ňom nenájdete žiadne pridané farbivá, cukry či konzervanty.

Medzi lyofilizovaným ovocím v našej ponuke nájdete jahody alebo broskyne. Vďaka zachovaným živým farbám sa hodí skvele na zdobenie koláčov alebo sladkých jedál. Je tiež vhodné na priamu konzumáciu osobitne alebo ako prídavok do akéhokoľvek smoothie, jeho chuť vám dokáže učarovať aj v kombinácii s klasickým bielym jogurtom.

Takáto forma pochúťky je pre váš organizmus vhodná najmä v blížiacich sa chladnejších mesiacoch. Pokiaľ si chcete zachovať imunitný systém v kondícii a zároveň sa vyhnúť vitamínom vo forme tabletiek, neváhajte a ochutnajte mrazom sušené ovocie. Pre lepšiu predstavu, 100g mrazom sušeného ovocia zodpovedá približne 1 až 1,5kg čerstvého ovocia. To je už poriadna vitamínová bomba!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh