Kolagén - prirodzená zložka potravín

V dnešnej dobe počúvame stále častejšie o dopĺňaní kolagénu rôznymi rozpustnými práškami či tabletkami. V dôsledku mediálneho pretlaku sa stáva, že najmä zástupkyne nežného pohlavia začínajú deň pohárom vody zmiešanej s práškovým kolagénom. Na samotnom kolagéne nie je nič zlé, práve naopak, pre naše telo je naozaj prospešný.

Kolagén patrí medzi najdôležitejšie stavebné zložky v ľudskom tele, dôležitú bielkovinu, ktorá sa nachádza pod vonkajšou vrstvou kože, kostiach, kĺboch, zuboch a iných tkanivách. U ľudí, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom, kvalitou pokožky alebo u žien, ktoré sa chcú vyhnúť v čo najväčšej miere vráskam, je preto kolagén stále viac vyhľadávaný. Nedostatok kolagénu v tele sa prejavuje najčastejšie problémami so suchou pleťou s vystupujúcimi vráskami, ochabnutou pokožkou, lámavými vlasmi a nechtami alebo problémami s chrupavkami a kĺbmi. Pozrime sa na to, ako dostať kolagén do svojho tela v prírodnej forme, prostredníctvom potravín, ktoré prijímame v bežnej strave.

Kolagén v potravinách

Kolagén sa v jedle nevyskytuje až tak často ako iné vitamíny či minerály, napriek tomu však existuje viacero potravinových zdrojov, ktoré ho ponúkajú v bohatom zastúpení. Biologicky dostupnú formu kolagénu, ktorú telo dokáže okamžite využiť, poskytuje napríklad mäsový vývar z kostí. Ak však takáto polievka nie je jedlom, ktoré vyhľadávate, na podporu prirodzeného zvyšovania kolagénu odporúčame tiež nasledovné potraviny.

  • Ryby: na základe množstva obsahu zdravých omega -3 kyselín patrí mäso z rýb medzi najlepšie suroviny, ktoré môžete využiť na podporu kvality vašej pokožky a stimuláciu tvorby kolagénu. Do jedálnička odporúčame zaradiť najmä lososa a slede.
  • Chia a ľanové semienka: patria k výbornému zdroju omega – 3 mastných esenciálnych kyselín. Ich praktická stránka spočíva v tom, že si ich môžete pridať takmer do všetkého, hodia sa do polievok, smoothies, jogurtu či šalátu.
  • Tekvicové semená: ide o jeden z najbohatších zdrojov zinku, ktorý sa významne podieľa na syntéze kolagénu. Zdravie a kvalitu pokožky ovplyvňuje udržiavaním zdravých bunkových membrán, vďaka čomu bude pružnejšia a pevná.
  • Červená a tmavozelená zelenina: červená obsahuje lykopén, ktorý pokožku chráni pred slnkom a zvyšuje množstvo kolagénu v tele, zelená zas obsahuje vysoký podiel vitamínu C, ktorý stabilizuje kolagén rozkladajúce enzýmy.

Kolagén je zväčša súčasťou živočíšnej stravy, pre jeho stimuláciu sú vhodné aj lesné plody, sója, vajíčka alebo avokádo. Ide o potraviny, ktoré sú pre telo prirodzené vo väčšej miere než v práškovej či tabletkovej forme. Veríme, že správnym uvažovaním pri vašom ďalšom nákupe v našich supermarketoch dokážete tvorbu kolagénu v tele podporiť prírodnou cestou aj vy.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh