Surový plod tejto rastliny, pestovanej najmä v Stredomorí, patrí v našich končinách stále medzi exotickejšie druhy zeleniny. Fenikel poznáme skôr ako koreninu používanú pri príprave detského čaju, no za príjemnou chuťou sladkého drievka sa vnútri skrýva oveľa viac.

Fenikel – prírodný zázrak

Starovekí Rimania konzumovali fenikel pred veľkolepými svadbami, aby tak predišli tráviacim ťažkostiam. Príčinou sú látky, ktoré fenikel obsahuje. Tie dokážu uvoľniť hladké svalstvo v tráviacom trakte, pomáhajú pri kŕčoch v žalúdku či čriev a zlepšujú tiež vylučovanie plynov z tela. Čaj zo sušeného fenikla pomáha zvyšovať produkciu materského mlieka. Silný odvar dokonca dokáže bojovať proti bolesti hrdla. Nakoľko pôsobí mierne močopudne, čím telo odvodňuje, má priaznivý vplyv na obličky a pečeň. Vývar zo semien fenikla je možné použiť aj namiesto ústnej vody, pomáha totiž pri zlepšení stavu ďasien a osviežení dychu. S týmto zámerom žuvali celé semená feniklu už naši predkovia.

V období chorôb organizmu fenikel pomôže aj ako účinný posilňovač imunity. Vďaka obsahu flavonoidov a vitamínu C chráni telo pred voľnými radikálmi, ktoré stoja za zvýšeným rizikom zápalov.

Ďalší priaznivý vplyv feniklu poteší pravdepodobne najmä dámy, ktoré by radi oddialili svoje starnutie. Známym faktom totiž je, že fenikel pomáha znižovať známky starnutia. V prípade, že si zakúpite krém, v ktorom je hlavnou zložkou práve fenikel, je vysoko pravdepodobné, že z vašej tváre zmiznú jemné vrásky a linky.

Ako využiť čerstvý fenikel?

Ak si u nás budete fenikel kupovať, je dobré vyberať si svetlejšie buľvy bez známok poškodenia. Pred samotnou prípravou buľvu poriadne očistite, odrežte vrchnú dvojicu listov spolu so zelenými stonkami, ako aj vnútornú tvrdú časť. Fenikel môžete konzumovať aj surový, nakrájaný na tenké plátky v čerstvých šalátoch. Jeho krehkosti a šťavnatej chuti môže konkurovať len máloktorá zelenina. Na šalát si vyberajte menšie buľvy, ktoré sú sladšie a jemnejšie.

Po tepelnej úprave je fenikel chutnou a zdravou prílohou, použiť ho môžete aj ako zeleninu pod mäso, pri príprave talianskeho rizota či v kombinácii s cestovinami, pohánkou alebo kuskusom. Využiť ho však môžete aj pri príprave slaného koláča s červenou repou, ktorý dochutíte čerstvým kôprom. Nebojte sa, fenikel môžete konzumovať od buľvy až po semienka. Ak by ste nevedeli, čo robiť s čerstvou vňaťou, využiť ju môžete na ozdobu pripravených jedál.

Prečítajte si aj

Zostaňte hydratovaní: Potraviny, ktoré dodajú telu vodu.
Voda tvorí približne 60 % ľudského tela a podieľa sa na takmer každej fyziologickej funkcii – od regulácie telesnej teploty, cez transport živín, až po správnu ...viac

Ako spoznáte, že BIO je naozaj BIO? Tu je praktický návod.
BIO produkty podliehajú nariadeniam podľa platnej legislatívy EÚ a zákonom Slovenskej republiky. Zorientovať sa v týchto pravidlách však môže byť ...viac

Čo znamená označenie BIO?
Možno ste si už všimli malé zelené logo v tvare listu na obale niektorých potravín. Znie to dobre, ale čo presne znamená „BIO“? A prečo sú ...viac

FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh