Cuketa – zelený zázrak

Cuketa je vhodná na varenie, zapekanie, na studeno so zálievkou, dokonca z nej môžete upiecť koláč. Navyše je plná vitamínov. Viac o jej pozitívnych vplyvoch na naše zdravie, ale aj rôznorodom využití v kuchyni sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Pozitívny vplyv na zdravie

V zelenej cukete nájdete množstvo provitamínu A, ktorý preniká až k jadrám buniek vášho tela, čím mu dodáva energiu a ovplyvňuje celkovú vitalitu. Zaháňa tak pocit únavy a letargie, ktorý môžete v letných dňoch pociťovať už od rána. Cuketa zlepšuje pohyblivosť čriev, pomáha pri zbavení nadbytočnej vody v tele a zlepšovaní imunity. Do jedálnička ju odporúčame zaradiť najmä ľuďom, ktorí majú cukrovku, opuchy končatín alebo reumu. 

Cuketa je tiež vhodná pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou. Obsahuje až 91% vody, vďaka čomu sa zaraďuje medzi zeleniny odporúčané pri redukcii váhy.  Okrem toho je cuketa nabitá vitamínom E, karoténom, horčíkom, vápnikom, železom, meďou a zinkom. Pri príprave cukety myslite na to, že najviac jej živín nájdete v šupke, preto ju pred konzumáciou nie je vhodné ošúpať.

Využitie v kuchyni

Cuketa je výnimočná pre svoju univerzálnosť v kuchyni, výborne však chutí aj surová alebo ako doplnok do šalátov. Chuť cukety vynikne aj pri zapečení v rúre, naplniť ju môžete plnkou z mletého mäsa alebo akýchkoľvek iných surovín. Vyčarovať z nej viete aj klasický prívarok alebo ľahkú letnú zeleninovú polievku.

Pomerne známe sú tiež cuketové placky pečené na panvici. My do nich odporúčame pridať strúhaný syr, ktorý výborne zvýrazní ich chuť. Pokiaľ uprednostníte zdravší spôsob prípravy, cuketu môžete podusiť, čím získate skvelú ľahkú prílohu k mäsu. Ak chcete priebeh dusenia urýchliť, cuketu nakrájajte na menšie kúsky, ktoré pred dusením osoľte a nechajte chvíľku postáť.

Cuketa dokáže tiež výborne zvláčniť koláče, ako sú muffiny alebo bábovky. Chutnou kombináciou sú tiež čokoládové koláče s cuketou, ktoré nie sú náročné na prípravu a výsledok stojí za to.

Nechajte sa inšpirovať množstvom receptov, príďte si k nám kúpiť cuketu a vyskúšajte ju v kuchyni aj vy! Ak sme na niečo zabudli, napíšte nám, ako cuketu najradšej pripravujete vy a hoďte nám to do komentára.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh