Cestoviny - potravina toľkých tvarov, že sa Vám z nich hlava zatočí

Urobme si krátkeho sprievodcu svetom cestovín. Vedeli ste, že dnes je známych vyše 300 druhov cestovín?

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá. Ich príprava je jednoduchá a rýchlejšia ako nedeľný vývar. Ešte pred pár rokmi sme rozlišovali tak maximálne fliačky, rezance či špagety. Avšak v Taliansku má jeden a ten istý tvar cestovín hneď niekoľko názvov v závislosti od regiónu.

História cestovín siaha ešte do dôb pred našim letopočtom. Už v Starovekom Grécku sa koláčové cesto sušilo na slnku a následne trhalo na menšie kúsky, ktoré sa uvarili. Tento „vynález“ ešte vylepšili Rimania, ktorí cesto nakrájali na rovné pásiky. Následne v 17. storočí začali v Taliansku vznikať prvé továrne, v ktorých sa ľudia s tvarom cestovín začali viac hrať.

Základnou zložkou pôvodných cestovín je pšeničná múka zmiešaná s vodou, resp. s vajcami. Dnes však na pultoch predajní máme množstvo druhov cestovín, ako napríklad bezvaječné, ktoré sa vyrábajú z tvrdej pšenice alebo jednovaječné, dvojvaječné, či viacvaječné. Na svoje si teda prídu aj vegáni, ktorí siahajú po cestovinách bez živočíšneho obsahu.

 

Rozoznáte základné druhy cestovín?

Špagety

Patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie cestoviny, najmä u detí. Ich tvar je dlhý, podobný špagátiku. Vhodné sú k riedkym omáčkam, tie husté môžu byť príliš ťažké. Jedia sa vidličkou, pomáhanie s lyžicou je len pre amatérov.

Penne

Majú tvar kratších dutých rúrok, ktoré skvelo chutia so všetkými druhmi omáčok. Odporúča sa však podávať ich s redšími omáčkami, ktoré vtečú do dutých rúrok a naplnia ich chuťou.

Tagliatelle

Dlhé, široké rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa natáčaním na vidličku.

Lasagne

Široké, ploché plátky cestovín s rozmermi 2,5 x 8 cm, ktoré sa najčastejšie prekladajú mäsovou alebo zeleninovou omáčkou a potreté bešamelom sa zapekajú.  

Farfalle

Alebo tiež mašličky či motýliky. Vyrábajú sa z tvrdej pšenice a skvelo sa hodia k omáčkam alebo na zapekanie.

Fusilli

Majú tvar špirál a vyrábajú sa z obyčajnej a celozrnnej pšenice, no často sa ochucujú, napríklad červenou repou, špenátom, paradajkou, čím získavajú krásne farby. Najčastejšie sa podávajú k darom mora.

Ravioli

Cestoviny v tvare štvorca, ktoré sa môžu plniť. Najčastejšie v nich nájdeme mäso, špenát či syr. Pri podávaní sa posýpajú vrstvou parmezánu.

Správne skladovanie cestovín

Skladovanie cestovín nie je žiadna veda. Najlepšie je ich udržiavať vo vzduchotesných nádobách na chladnejšom a suchom mieste. Trikom je rozvešanie bobkového listu v špajzi, ktorý vraj môže zabrániť napadnutiu cestovín potravinovými moľami.

Trvanlivosť cestovín

Cestoviny v pôvodom obale vydržia pri skladovaní na chladnom a tmavom mieste cca rok. Uvarené cestoviny v chladničke vydržia 3 až 5 dní za predpokladu, že sú skladované vo vákuovej dóze. Ak sa cestoviny v chladničke zlepia, stačí k nim pridať lyžičku olivového oleja a cestoviny dobre premiešať.

Ako správne uvariť cestoviny?

Správne uvarené cestoviny by mali byť „al dente“, čo môžeme preložiť ako „na zub“. Znamená to, že cestoviny by po uvarení nemali byť úplne mäkké, ale mali by mať tvrdší stred, ktorý treba prehryznúť.

Na 100 g cestovín treba rátať s litrom osolenej vody. Cestoviny treba dávať vždy až do vriacej vody a variť podľa návodu na obale. Po uvarení treba cestoviny scediť a nepreplachovať studenou vodou. Cestoviny stačí nechať odkvapkať, resp. premiešať s trochou olivového oleja.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh