-rc-770x390_t1699967328.jpg)
Čaro kváskovania
Rozhodli sme sa nazrieť do čarovného sveta kváskovania. Do sveta, ktorý si získava stále väčšiu pozornosť slovenských žien, ktoré chcú pre svoje rodiny to najlepšie. Kváskovanie je totiž láska na prvé pečenie, s čím súhlasí azda každá z vás, ktorá to niekedy skúsila. Dôvodov, pre ktoré sme do našej ponuky zaradili múky na kváskovanie aj my je mnoho. Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný vďaka baktériám mliečneho kvasenia, ktoré navyše neprekysľujú organizmus, práve naopak, rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke. Narozdiel od kvasnicových produktov, majú tie kváskové nižší glykemický index, čo znamená, že skôr zasýtia, hladina cukru v krvi nestúpne rapídne, a preto vydržíme byť dlhšie sýty. Kváskový chlebík vydrží omnoho dlhšie, vďaka rozkladaniu kyseliny fytovej predchádza tvorbe zubného kazu a navyše skvele chutí!
Aký je rozdiel medzi kváskom a kvasnicami?
Tieto dve položky sa navzájom odlišujú nielen svojim zložením, ale aj dopadom na naše zdravie a správaním v našom tele. Pri použití kvásku prebiehajú úplne iné chemické procesy než pri kvasniciach. Pri použití kvasníc, teda klasického droždia, prebieha v ceste alkoholové kvasenie a kvasnice fungujú len ako kypridlo. Pri použití kvásku prebieha mliečne kvasenie, pri ktorom vzniká zdraviu prospešná kyselina mliečna. Kvások zomiera pri pečení v teplote približne 50-60°C. Po dosiahnutí tejto teploty sa chlieb už len dopeká, zatiaľ čo kvasnice prežívajú aj extrémne vysoké teploty a sú príčinou plynatosti. Ak vás z klasického kvasnicového chleba zvykne páliť záha, kváskový chlieb je natoľko stráviteľný, že vás tento problém určite nebude zaťažovať. Kvások navyše dokáže rozložiť zložité štruktúry lepku, a preto je vhodnejší pre ľudí, ktorí lepok ťažšie trávia.
Kedy je kvások potrebné prikŕmiť?
To, že je kvások „hladný“ poznáme podľa viacerých ukazovateľov. Jedným z nich je jeho lesklý povrch, prípadne sa z neho môže oddeliť trocha vody. Kvások, ktorý je potrebné prikŕmiť má málo bubliniek a jeho vôňa pripomína acetón. Prikrmujeme ho pridaním rovnakého množstva vody a múky a miešame tak, aby neostalo žiadne suché miesto. Kvások necháme stáť 9 až 12 hodín, pokiaľ zdvojnásobí objem.
Kváskovanie nie je len o pečení chleba. Piecť môžete tiež koláče, pizzu, pagáče, bábovku a množstvo ďalších jedál. Ak by ste kváskovanie tiež radi skúsili, odporúčame použitie múk, ktoré sú na tento účel priamo určené. Na našich pultoch nájdete pšeničnú chlebovú, pšeničnú hladkú, ražnú chlebovú a ražnú celozrnnú.
Prečítajte si aj
FRESH raňajky pre cyklistov
Uplynulý týždeň sme sa v spolupráci s mestom Košice zapojili do obľúbeného podujatia Cykloraňajky. Cieľom bolo nielen ponúknuť malé občerstvenie
...viac
Nakúpte pohodlne pri tankovaní
Nakúpte pohodlne pri tankovaní
FRESH mini teraz nájdete aj na čerpacích staniciach Dalioil
Máte naponáhlo, potrebujete natankovať, a zároveň by sa
...viac
Sezóna grilovana bez výčitiek - ľahšie, farebnejšie, zdravšie
Prichádza leto a s ním aj tá najvoňavejšia sezóna roka – grilovačky! Či už ste fanúšikmi klasickej klobásky, marinovaného mäsa
...viac
Radosť z pestovania aj bez záhrady
Ako si dopestovať vlastné vitamíny a potešiť zrak?
Mať vlastnú záhradku je sen mnohých. Ale čo ak bývate v byte, bez kúska pôdy?
...viac