Ako predĺžiť život jarnej cibuľke?

Jarnú cibuľku si v tomto období, ktorého je neoddeliteľnou súčasťou, môžete dopriať dennodenne. Na rozdiel od jej staršej sestry - cibule, mladú cibuľku oveľa lepšie trávia aj citliví žlčnikári. Zároveň v nej nájdete rovnakú kopu cenných vitamínov a minerálov – céčka, áčka, vápnika, horčíka, jódu, draslíka a železa. Hlavnú sezónu tohto posla jari by si preto mali užívať najmä srdciari, ľudia, ktorých trápia problémy s kosťami, kĺbmi alebo sú náchylní na rôzne infekcie. Pridajte si cibuľku do jedálnička, ak chcete zlepšiť kvalitu svojich vlasov, pleti, zraku alebo dokonca zhodiť do plaviek. Táto zelenina je totiž plná vlákniny, ktorá dokáže perfektne oklamať hlad.

Cibuľka v kuchyni

Mladá cibuľka chutí skvele aj sama o sebe, s dobrým chlebom natretým maslom či masťou. Jej zelenou vňaťkou môžete ozdobiť uvarené polievky, omáčky alebo zemiaky. Použiť ju môžete tiež pri príprave omelety, nátierok, rizota alebo ako doplnok do šalátov, ktorým dodá jemnú štipľavú chuť.  V prípade, že sa vám nechce šúpať klasickú cibuľu, jarnú cibuľku môžete použiť aj ako základ polievok či omáčok.

Zelená po celý rok

Na našich pultoch nájdete zelenú cibuľku počas celého roka, my však pre vás máme tip, ako pestovať zelenú vňaťku nepretržite aj doma. A to celkom jednoducho, bez záhradky. Na pestovanie vám postačí plastový obal z vajíčok, z ktorého odrežete vrchnú časť. Tá bude slúžiť ako spodná miska. Do časti, kde boli uložené vajíčka „zasaďťe“ cibuľky, len odkrojte spodok, aby mohli zo spodnej misky naberať vodu. Cibuľky začnú klíčiť a zelenú vňaťku budete môcť krájať už po štrnástich dňoch. Cibuľky nezabudnite pravidelne polievať.

Pre dlhšie uskladnenie zakúpenej jarnej cibuľky odporúčame zväzok ponoriť do pohára s vodou, ktorú budete pravidelne meniť a ponorené cibuľky sem-tam čistiť. Takto predĺžite jej životnosť, cibuľka nezačne vädnúť a bude dlhšie pripravená dokonale doladiť vaše jedlá.

Ak sa Vám do pestovania nechce, zastavte sa u nás a čerstvú cibuľku si „natrhajte“ z našich regálov. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh